SR EN

UNIC: Sveučilište u Zagrebu potpisnik jedinstvene "Zajedničke deklaracije o angažiranom istraživanju"

Objavljeno: 30. 06. 2022.

U finskom gradu Oulu 15. lipnja 2022. osam sveučilišta i gradova koji su dio UNIC Europskoga sveučilišta postindustrijskih gradova potpisali su "Zajedničku deklaraciju o angažiranom istraživanju" čime su se obvezali razviti zajednički pristup uključivanju lokalnih zajednica u promicanje istraživanja i inovacija koje će donijeti promjene u ljudskim životima.

Ova Deklaracija, prva takve vrste u Europi, zagovara "angažirano istraživanje"- pristup koji uključuje lokalne zajednice i nevladine organizacije u suradnji sa sveučilištima u zajedničko odlučivanje o tome što će se istraživati te uključuju partnere iz društva u sve faze istraživačkoga procesa. Ovakav način predvodnik je u okupljanju Europljana koji govore različite jezike i dijele ih granice, a da bi sudjelovali kao aktivni članovi u oblikovanju uspješnih, suosjećajnih, prosvijetljenih društava i održivih gospodarstava temeljenih na snazi istraživanja i dokaza.

"Smisleno uključivanje ljudi u istraživanja i inovacije ključ je za dugotrajan uspjeh gradova i sveučilišta. Ova Deklaracija o angažiranom istraživanju, prva takve vrste u Europi, obilježava velik iskorak k ostvarenju ambicija europskoga prostora obrazovanja i europskoga istraživačkog prostora Europske komisije", rekao je profesor Ed Brinksma, rektor Sveučilišta u Rotterdamu.

Studenti i nastavnici, predstavnici lokalnih zajednica i civilnoga društva prisustvovali su Forumu za strategiju angažiranoga istraživanja u siječnju te ponovno u ožujku 2022. na Sveučilištu u Corku u Irskoj. Ondje su zajedno radili na sastavljanju teksta Deklaracije, što ovu inicijativu čini doista suradničkom. Sljedeći je korak izrada Strategije za angažirano istraživanje, koja će biti predstavljena u drugom dijelu ove godine u Rotterdamu.

"Ova je Deklaracija važna prekretnica za gradove i sveučilišta u Europi. Ovo je prvi put da smo se kao skupina tako zajednički obvezali svojim zajednicama. Ova povijesna inicijativa bit će relevantna te će imati odjeka i utjecaja diljem Europe još mnogo godina", rekao je gradonačelnik Liègea, Willy Demeyer.

UNIC je jedan od 41 europskoga sveučilišnog saveza koje financira Europska unija. Stavlja težište na poučavanje i istraživanja uključivanjem zajednice, s ambicijom stvaranja uključivih i održivih društava. Ujedno razvija međusveučilišni kampus gdje će studenti, nastavnici, istraživači i partneri iz gradova učiti ili provoditi istraživanja u suradničkim partnerskim institucijama i zajednicama.

Osnovan 2020. UNIC je savez sljedećih partnera: Belgija, Université de Liège, Grad Liège; Hrvatska, Sveučilište u Zagrebu, Grad Zagreb; Finska, Oulun yliopisto, Grad Oulu; Njemačka, Ruhr-Universität Bochum, Grad Bochum; Irska, Coláiste na hOllscoile Corcaigh, Grad Cork; Španjolska, Universidad de Deusto, Grad Bilbao; Nizozemska, Erasmus Universiteit Rotterdam, Grad Rotterdam; Turska, Koç Üniversitesi, Grad Istanbul.

http://www.unizg.hr/nc/vijest/article/unic-sveuciliste-u-zagrebu-potpisnik-jedinstvene-zajednicke-deklaracije-o-angaziranom-istrazi/

Dodajte komentar