SR EN

Tuzlanski kanton uvodi nova pravila za privatne univerzitete

Objavljeno: 15. 09. 2021.

Pred zastupnicima u Skupštini Tuzlanskog kantona do kraja ovog mjeseca bi se trebao naći novi oblik zakona o visokom obrazovanju, koji predviđa nekoliko krucijalnih izmjena. Najviše ih se odnosi na privatne univerzitete koji će morati funkcionirati po novim pravilima.

U cilju nadogradnje postojećih zakonskih rješenja te razvoja i unapređenja visokog obrazovanja na području Tuzlanskog kantona, Kantonalna vlada je utvrdila prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Kantonalnog zakona o visokom obrazovanju, koji se sada upućuje u skupštinsku proceduru.

Kantonalni ministar obrazovanja i nauke Elvis Baraković za Klix.ba kaže da je stručna grupa sastavljena od univerzitetskih profesora, predstavnika inspekcija i sindikata visokog obrazovanja, u proteklih godinu i po aktivno radila na kreiranju izmjena i dopuna zakona.

"Nacrt zakona je u junu ove godine usvojen od Vlade TK, nakon čega je upućen Kantonalnoj skupštini koja ga je jednoglasno usvojila u julu. Ovo zakonodavno tijelo uspostavilo je rok javne rasprave od 45 dana, koji je istekao 30. augusta, nakon čega je naše ministarstvo, sumirajući primjedbe i sugestije, formiralo prijedlog zakona, koji je dobio jednoglasnu podršku vlade te je upućen dalje prema Skupštini TK", pojasnio nam je Baraković.

Jača kontrola privatnih univerziteta

Na izmjene zakona čekalo se duži period, a najveći fokus je stavljen na rad privatnih univerziteta, koji će po pravilima sada biti u istoj ravni kao i Univerzitet u Tuzli, što se prvenstveno odnosi na poštivanje svih standardnih normativa, zakonskih propisa i zaštite prava studenata.

"Mi smo dosad imali takvu praksu da je visokoškolska ustanova sa sjedištem izvan Tuzlanskog kantona za organizranje nastave u našem kantonu morala imati samo saglasnost vlade i resornog ministarstva. Sada se to prebacuje na skupštinu, jer želimo da ona raspravlja o opravdanosti osnivanja nove visokoškolske ustanove, odnosno dislociranog odjeljenja", pojašnjava nam Baraković.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/tuzlanski-kanton-uvodi-nova-pravila-za-privatne-univerzitete/210914136