SR EN

Studenti se hvataju za glavu od novih školarina! Arhitektonski fakultet "skočio" na skoro 300.000 dinara, evo gde su još sve DIGLI CENE

Objavljeno: 01. 03. 2023.

Grupa studenata i dalje drži u blokadi Arhitektonski fakultet, nezadovoljni odlukom Saveta fakulteta da se školarina poveća za 50.000 dinara, što znači da će godina koštati čak 290.000 dinara. Ovaj fakultet, međutim nije jedini koji je odlučio da digne cene.

Očajni studenti, ali i njihovi roditelji hvataju se za glavu, a neki su prinuđeni čak i da prekinu studije. Uz sve ostalo što je poskupelo, uključujući i podstanarski život, a većina studenata upravo tako i živi u velikom gradu, gde cene nekretnina divljaju, studiranje je danas praktično luksuz.

- Povećanja su nerealna. Uslovi nisu isti kao pre godinu dana. Studenti i njihovi roditelji jedva uspevaju da izađu na kraj s obzirom na cene stanova. Mnogi moraju da se vrate kući i da prekidaju studije. Poskupljenje nema nikakvo utemeljenje - rekla je Jelena Banjac iz omladine Pokreta slobodnih građana.

"Trebalo je upišem Harvard" i "Mrzite studente", neke su od parola koje su uputili studenti Arhitektonoskog fakulteta koji ovu obrazovnu ustanovu drže pod blokadom. Kako su najavili, ovakav vid protesta trajaće do kraja nedelje.

- Plan je da se nastavi blokada do kraja nedelje. Fakultet je pozvao studente na razgovor, ja lično smatram da i studenti ostalih fakulteta treba da podrže studente arhitekture. Obrazovanje nam je postalo luksuz - kaže Jelena Banjac.

Poksupljenja od 9 do 47 odsto

A osim na Arhitektonskom fakultetu, samofinansirajući studenti će i na mnogim drugim morati da izdvoje veće sume novca kako bi nastavili svoje školovanje.

Deo fakulteta Univerziteta u Beogradu već je doneo je odluke o povećanju školarina, dok drugi tek planiraju to da učine, a poskupljenje se kreće od 9 do čak 46,8 odsto, koliko je najavljeno da će iznositi poskupljenje na Mašinskom fakultetu.

Studije ovde sada koštaju 72.000 za studijski program mašinsko inženjerstvo, a za informacione tehnologije u mašinstvu 180.000 dinara. Sa najavljenim poskupljenjem, cene bi trebalo da budu - 105.696, odnosno 264.240 dinara.

Kako je preneo RTS, “oni koji su za sada doneli odluku o povećanju cena školarina, kažu da su to uradili uz saglasnosti sa studentskim predstavnicima”.

- To su neka povećanja od 10 do 15 posto, što do sada imamo prikupljenih podataka - rekla je za RTS Ana Ćurić, predsednica studntskog parlamenta.

Studije biologije će naredne školske godine umesto 90.000, koštati 100.000 dinara.

- Što se tiče školarina, one su povećane za 10 posto. Moram da napomenem da je to povećanje bilo minimalno, imajući u vidu da Biološki fakultet u poslednjih 14 godina nije povećavao školarine - rekao je Ljubiša Stanisavljević, dekan Biološkog fakulteta.

Poskupljenje je predviđeno i na FON-u.

- Predložena je korekcija cena za 9,2 posto, imajući u vidu povećane troškove poslovanja i da naš diplomirani inženjer u proseku za mesec i po dana zaradi kada počne da radi ovaj iznos školarine - istakao je Milan Martić, dekan FON-a Univerziteta u Beogradu.

Ekonomski fakultet ima odredbu da se školarine usklađuju sa stopom inflacije.

- Povećanje cena školarina je oko 9,1 procenat. To je odluka Saveta fakulteta. S druge strane, u radu Saveta učestvuju i studenti i sa studentskim parlamentom je iskomunicirana ova odluka - kaže Žaklina Stojanović, dekanka Ekonomskog fakulteta.

Na Beogradskom univerzitetu su rekli da će, čim dobiju sve podatke, objaviti spisak fakulteta koji su podigli školarine.

Kvote slične prošlogodišnjim

Predložene kvote za upis brucoša u narednu akademsku godinu su slične prošlogodišnjim. O trošku države moći će da se školuje 9.743 brucoša, a za samofinasiranje je u planu 5.450 mesta.

- Pojedini fakulteti imaju samo jedan studijski program, pojedini po tri, pet pa i deset studijskih programa, tako da mislim da postoji jedna široka lepeza od društvenohumanističkih, tehničkih, medicinskih, prirodnih nauka i da će kandidati moći da se opredele za ono što žele da studiraju- istakao je rektor BU Vladan Đokić.

https://www.blic.rs/vesti/beograd/fakulteti-podigli-cene-skolarina/xrtemzg

Dodajte komentar