SR EN

Povijesni dan za hrvatske znanstvenike: Osnovan fond za financiranje komercijalizacije znanstvenih i istraživačkih projekata

Objavljeno: 11. 08. 2021.

Dogodio se jedan od najvažnijih dana za domaću znanstvenu zajednicu. Osniva se regionalni fond za transfer tehnologija, odnosno fond rizičnog kapitala koji će financirati istraživačke projekte, razvoj tehnologija i intelektualnog vlasništva s potencijalnom visokom komercijalnom vrijednošću za gospodarstvo.

Financirat će se projekti slovenskih i hrvatskih sveučilišta, što je veliki napredak i poticaj ambicioznim, obrazovanim i kreativnim pojedincima. Također, moći će se financirati projekti koje razvijaju istraživački instituti i centri, a koji su u fazi „Dokaza o konceptu“, te su im potrebna financijska sredstva za procjenu izvedivosti koncepta i prenošenje rezultata istraživanja u postupak komercijalizacije. Koliko je ovaj fond važan za Hrvatsku govori i činjenica da će iz njega za domaće projekte biti uloženo najmanje 15 milijuna eura. - Ovo je jedan od najvažnijih dana za slovenske i hrvatske znanstvenike, znanstvenu i istraživačku zajednicu otkada su Slovenija i Hrvatska samostalne - istaknuo je prof. dr. sc. Igor Emri, Slovenske akademije znanosti i umjetnosti i predstojnik katedre na Fakultetu za strojarstvo Sveučilišta u Ljubljani. Upravo zbog dobre suradnje između Hrvatske i Slovenije, cijeli ovaj projekt još je snažnijeg i šireg utjecaja i prvi je regionalni fond ove vrste u Europskoj uniji. Za njega su zaslužni Europski investicijski fond (EIF), Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR), te slovenska razvojna i izvozna banka – SID Banka. HBOR će kroz platformu CEETT (Central Eastern European Technology Transfer) financirati fond u iznosu od 10 milijuna eura, te će nadomjestiti nedostatak financiranja putem fonda za transfer tehnologija. Isti iznos uložit će i SID Banka, dok će EIF uložiti dodatnih 20 milijuna eura. isti iznos uložit će i SID Banka, dok će EIF uložiti dodatnih 20 milijuna eura.

- Hrvatska ne zaostaje u razvoju patenata i novih rješenja, ali zaostaje u njihovoj primjeni u gospodarstvu. Naime, hrvatskom kao i slovenskom tržištu nedostaje karika u financiranju zbog koje mnogi vrijedni patenti i tehnološka rješenja nikada ne dožive svoju komercijalizaciju - istaknula je Tamara Perko, predsjednica uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak. - Naša je uloga, kao razvojne banke, nadomjestiti ovaj nedostatak te omogućiti čvrstu vezu znanosti i poduzetništva. Time ćemo potaknuti ne samo komercijalizaciju postignuća naših znanstvenih institucija, već i rast našeg gospodarstva na temelju primjene novih i inovativnih rješenja visoke dodane vrijednosti - zaključila je Perko. Korak prema konkurentnosti Koliko je ovo ulaganje važno dodatno potvrđuju i istraživanja GEM-a, međunarodnog projekta koji prati indikatore poduzetničke aktivnosti i okoline. Prema njihovim podacima, u 2019. godini najveći udio zaposlenih u Republici Hrvatskoj činila su mikro, mala te srednja poduzeća, tj. visokih 99,7 posto. Pa ipak, mala i srednja poduzeća karakterizira niska razina inovativnosti i problem produktivnosti, te na kraju najvažnije - konkurentnosti. Ista istraživanja dokazuju i da problem najviše leži u obrazovanju.

Nedostatak doprinosa obrazovnog sustava u obrazovanju poduzetničkim kompetencijama ograničavajući je faktor u jačanju poduzetničke sposobnosti Hrvatske na individualnoj razini. Zato su ovakve suradnje i konstruktivna ulaganja ključni pomak prema napretku. Foto: Canva Naime, prema analizi EIF-a, procjenjuje se da će u sljedećih 5 godina sveučilišta i istraživački instituti u Sloveniji i Hrvatskoj prijaviti više od 350 patenata i 100 spin-off tvrtki koje bi se mogle financirati putem fonda za transfer tehnologija. Osim za hrvatsko, bit će to veliki napredak i za slovensko gospodarstvo. - Održivi razvoj slovenskog gospodarstva i Slovenije snažno će ovisiti o tome hoće li Slovenija biti inovator, odnosno ovisit će o ulaganjima u znanost, istraživanje, razvoj, inovacije i ljudski kapital - rekao je Sibil Svilan, predsjednik uprave SID Banke. Svilan je dodao kako će se u suradnji s EIF-om i HBOR-om unaprijediti postojeći programi za financiranje vlasničkog i kvazi-vlasničkog kapitala poduzeća. Uspostavljena CEETT platforma koja će osigurati sredstva putem fonda rizičnog kapitala za transfer tehnologija u iznosu od najmanje 40 milijuna eura putem financiranja istraživačkih projekata, znanstvenih postignuća i intelektualnog vlasništva sveučilišta i istraživačkih instituta u Sloveniji i Hrvatskoj za koje se procijeni da posjeduju potencijal za komercijalizaciju na tržištu i primjenu u gospodarstvu kao i za podršku kod osnivanja inovativnih spin-off tvrtki.

- Na taj se način jačaju veze između istraživačkih institucija i poduzeća kako bi se povećala konkurentnost gospodarstva, što će naša banka i nadalje poticati svojim programima financiranja i osiguranja - zaključio je Svilan. Foto: Canva Povijesni trenutak i za Europsku uniju Pokretanjem CEETT platforme dogodit će se povijesni trenutak za Europsku uniju. To je prva multinacionalna, odnosno regionalna platforma za transfer tehnologija u Europskoj uniji.

- CEETT u Sloveniji i Hrvatskoj prvo je dugoročno rješenje za financiranje istraživačkih projekata i zaštitu intelektualnog vlasništva lokalnih sveučilišta i istraživačkih instituta te, što je jednako važno, za financiranje transfera tehnologija. Mi u EIF-u izrazito smo ponosni na naš doprinos daljnjem napretku znanstvenog istraživanja u ove dvije zemlje, a ja bih želio zahvaliti našim partnerima iz SID Banke kao i HBOR-a na uloženoj energiji i napornom radu na pokretanju CEETT-a - rekao je Alain Godard, izvršni direktor EIF-a. Najavljeno je pokretanje natječaja za odabir društva za upravljanje fondom za transfer tehnologija koji će biti otvoren do listopada ove godine, a odabir će se dovršiti u prvoj polovici 2022. nakon čega će fond započeti s radom i prvim ulaganjima. Osnivanje ovog fonda nastavak je aktivnosti HBOR-a na razvijanju tržišta ulaganja u kapital. U suradnji s EIF-om HBOR je u zadnje dvije godine pokrenuo osnivanje četiri fonda, jednog za startupove i tri za poduzeća u zrelijoj fazi, čija se ukupna veličina očekuje da će doseći iznos od gotovo 300 milijuna eura.

 

https://www.vecernji.hr/vijesti/povijesni-dan-za-hrvatske-znanstvenike-osnovan-fond-za-financiranje-komercijalizacije-znanstvenih-i-istrazivackih-projekata-1514286

Dodajte komentar