SR EN

ПОНОСНО У ДРУГИ ВЕК: Београдски медицински факултет јуче је обележио 102 године постојања

Objavljeno: 11. 12. 2022.

ZAKORAČIVŠI u drugi vek postojanja, suočen sa najvećim javnozdravstvenim izazovima savremenog doba, Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu obeležio je juče 102. godišnjicu postojanja.

Ova visokoškolska ustanova bila je i ostala jedan od stubova edukacije i istraživanja u oblasti biomedicinskih nauka u našoj zemlji.

Profesor dr Lazar Davidović pozdravio je goste u Svečanoj sali fakulteta, koji je svetski cenjena i renomirana obrazovna i naučna ustanova. Broji više od 650 nastavnika i oko 5.500 studenata. Vrata je otvorio i stranim studentima, a prihvatio je 148 stipendista programa "Svet u Srbiji" i "Srbija za Srbe iz regiona".

Profesor dr Vladan Đukić, rektor Univerziteta u Beogradu, smatra da je malo institucija u našoj zemlji koje se mogu pohvaliti takvim značajem.

- Ponosni smo što je fakultet prepoznatljiv ne samo kod nas nego i na globalnom nivou. Iako je bilo dosta neizvesnosti u vreme nedavne pandemije, on je dosledno odgovorio u svakom pogledu, podstičući nova istraživanja i inovacije - rekao je prof. Đukić.

Za Branka Ružića, ministra prosvete, dovoljno je da danas pogledamo zdravstveni sistem Srbije, mrežu ustanova od ambulanti, domova zdravlja do najmodernijih kliničkih centara, vidimo koliki je doprinos Medicinskog fakulteta.

- Velike 102 godine može da traje samo nešto što vredi, nešto što se stalno nadograđuje i unapređuje, menja i prilagođava novim vremenima. O kvalitetu obrazovanja koji pružate govori i veliko interesovanje studenata za upis. Verujem da ćete nastaviti da studentima usađujete, ne samo potrebno znanje, već i prave vrednosti, da ćete nastaviti da kod njih podstičete ljubav prema profesiji koja je jedna od najhumanijih - naveo je ministar.

https://www.novosti.rs/drustvo/vesti/1180974/ponosno-drugi-vek-beogradski-medicinski-fakultet-juce-obelezio-102-godine-postojanja?utm_source=vecernje-novosti&utm_medium=vecernje-novosti-single&utm_campaign=single-box

 

Dodajte komentar