SR EN

Noć istraživača 29. septembra u 11 gradova Srbije

Objavljeno: 28. 09. 2017.

Kako je otkrivena gravitacija u svemiru, šta se nalazi unutar CERN-a, kakve posledive migracije ostavljaju na slikarstvo ili zašto se ratovalo u srednjem veku saznaće posetioci manifestacije Noć istraživača koja koja se 29. septembra održava u Srbiji, saopšteno je danas na konferenciji za medije u EU info centru.

Tradicionalno, poslednjeg petka u septembru, od 17.00 do 22.00 domaćini manifestacije biće Beograd, Novi Sad, Kragujevac, Niš, Pirot, Požarevac, Petnica, Inđija, Zrenjanin, Šabac i Subotica, pod sloganom „Znanje na ogled”.

Koordinator ReFocuS projekata Noći istraživača u Srbiji je Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković” sa partnerima: Prirodno matematičkim fakultetom iz Niša, Centrom za promociju nauke i Zavodom za zaštitu spomenika kulture iz Kragujevca

.Noć istraživača finansirana je iz programa „Horizon 2020” koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma Marija Sklodovska Kiri.

Kordinator manifestacije Tanja Adnađević iz Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stankovič istakla je želju da se vrati ugled istraživačima u našem društvu.

„Naša želja je da promovišemo učenje kao vrlinu a istraživačko zvanje kao izbor karijere budućnosti. naša ciljna grupa su školska deca ali smo pripremili sadržaje za sve i svi su dobrodošli” kazale je Tanja Anađević.

Beograđani, ali i svi oni koji se 29. septembra zateknu u prestonici, moći će da saznaju sve o „kulturološkim neuronaukama”, magičnoj fizici, gravitacionim talasima, muzici i igrama koje su Srbi doneli sa sobom kada su naselili Balkan, čarima šumarstva ali i narodne medicine, kao i koja biljka ide za koju boljku, kako su završeni projekti izabrani u Naučnom inkubatoru, kako biljke putuju i kako pričaju, šta su superprovodnik, Majsnerov efekat i gde to vozovi levitiraju…

Glavna mesta održavanja manifestacije su Francuski institutu, Gete institut, Galerija nauke i tehnike SANU, Muzej Vuka i Dositeja, Naučni klubu Beograd, Kalemegdan i po prvi put tržni centar Big Fashion

Raskrinkavanje zabluda kao i sticanje novih znanja i veština kroz kviz za velike i male, biće organizovan na Kalemegdanu, i to Letnjoj sceni iza Galerije Prirodnjačkog muzeja. Kroz serije pitanja, istraživači će zajedno s posetiocima obići celu planetu i ispitati da li neka od uvreženih verovanja imaju naučnih osnova ili ne.

Na Savskom šetalištu, u Noći istraživača se iz prvog lica upoznajemo s naivnom umetnošću, pravcu koji je nastao van svih institucija i škola, oslobođen akademskih stega.

Šta zapravo objašnjava etnologija - nauka o narodima, koje čari krije šumarstvo, šta roboti znače za čovečanstvo i kome svemir nije fascinantan samo su neke od tema koje će istraživači 29. septembra podeliti sa posetiocima Noći istraživača.

Naučni inkubator je magično mesto gde se od učenika sa idejom stvaraju pravi mladi istraživači.

Na prošlogodišnji konkurs za učešće u Naučnom inkubatoru prijavio se veliki broj mališana koji sanjaju naučne snove, a pet odabranih projekata je realizovano u maju tekuće godine u Istraživačkoj stanici Petnica. Po prvi put će se u Noći istraživača o migracijama pričati u tržnom centru i to Big Fashion na Karaburmi.

Zašto se ratovalo u srednjem veku, koja je bila uloga tvrđava i kako su upravo dešavanja sa bojnih polja uticala na značajno pomeranje i mešanje različitih naroda, kako biljke putuju i kako pričaju, šta su superprovodnik, Majsnerov efekat i gde to vozovi levitiraju saznaće svi oni koji petak od 16 do 21h provedu u Big Fashion tržnom centru. U Francuskom institutu, poslednjeg petka u mesecu, ekipa iz Društva za neuronauke Srbije razotkriće neraskidivu vezu između kulture, uma i mozga, kroz istraživanje nazvano „kulturološke neuronauke”.

O biodiverzitetu i raznovrsnost biljnog i životinjskog sveta Srbije govoriće studenti sa Biološkog fakulteta a sve u cilju podizanja svesti svih nas o važnosti zaštite i očuvanja, dok će oni najhrabriji dobiti priliku da se u društvenim igrama nadmeću sa prekaljenim predstavnicima nauke, drugarima iz kluba ljubitelja društvenih igara Astal.

U EURO ćošku svi zainteresovani posetioci Noći istraživača saznaće autentične naučne i lične priče istraživača ali i kako je moguće uz pomoć Evropske unije ostvariti naučne snove. Zašto je fizika tako magnetno privlačna, saznaće svi koji se 29. septembra upute ka Galeriji nauke i tehnike SANU gde će biti predstavljeno 18 eksperimenata iz oblasti optike, svetlosti, magnetizma, elektrostatike, superprovodnosti.

Svi eksperimenti su bezbedni i interaktivni, tako da mali naučnici mogu slobodno da se zabavljaju i svojim čulima, kroz igru, istražuju različite fenomene iz oblasti fizike. Izložba „Nauka kroz zabavu” predstavlja inicijativu Univerziteta u Štutgartu i Instituta za fiziku Beograd, koju zajedno sprovode sa Srpskom akademijom nauke i tehnike (SANU) i Centrom za promociju nauke (CPN).

O gravitacionim talasima, o kojima se dugo slušalo a koji su konačno detektovani 2016. godine pričaće gošća iz Španije, doktorka teorijske fizike, Alicia Sintes u Naučnom klubu Centra za promociju nauke gde će svi prisutni dobiti priliku da se virtualno prošetaju čuvenim centrom za istraživanje elementarnih čestica u okolini Ženeve, CERN-om.

O muzici i igrama koje su Srbi doneli sa sobom kada su naselili Balkan govoriće istraživači sa Fakulteta muzičke umetnosti.

Zahvaljujući Narodnom muzeju u Muzej Vuka i Dositeja u Noći istraživača stiže priča o Vukovim putovanjima koji je zapisivao zaboravljene priče guslara i narodnog pripovedanja.

Specijalni gosti Noći istraživača, Kolumbo i Servantes, povešće sve zainteresovane posetioce u fantastičnu pustolovinu. (Tanjug)

http://www.politika.rs/sr/clanak/389632/Noc-istrazivaca-29-septembra-u-11-gradova-Srbije

Dodajte komentar