SR EN

Nisu svi profesori za novi reizbor dekana

Objavljeno: 29. 12. 2022.

O slučaju Učiteljskof fakulteta BU konačnu reč mogu da daju samo Odbor za statutarna pitanja, kao telo UB, i Narodna skupština

Posle apela Mreže akademske solidarnosti i angažovanosti upućenog Univerzitetu u Beogradu i Ministarstvu prosvete da pomognu u rešavanju krize na Učiteljskom fakultetu, koju je izazvala četvrta kandidatura dekana prof. dr Danimira Mandića na tu funkciju i njegovog odgovora u našem listu, javila nam se grupa profesora tog fakulteta. Oni taksativno navode u čemu dekan nije u pravu i ističu da zbog straha od odmazde ne smeju javno da se predstave, ali je ime svih sagovornika poznato novinaru našeg lista. Podvlače da i ako se ranije događalo da neki prorektori univerziteta budu dekani u tri navrata, to nije moglo da se ponovi posle stupanja na snagu novog Zakona o visokom obrazovanju, 2017. godine.

Ističu da je upravo u ovome slučaj profesora Mandića usamljen, jer se on jedini na sredini svog drugog mandata, računajući po novom zakonu, ove godine kandidovao po treći put što je, tvrde, suprotno odredbama zakona koji je tada već bio na snazi. A kosi se i sa Statutom univerziteta. Ako računamo i Mandićev dekanski mandat pre donošenja novog zakona, onda on sada četvrti put rukovodi Učiteljskim fakultetom, preimenovanim nedavno u Fakultet za obrazovanje učitelja i vaspitača.

Kako je Mandić rekao za naš list, on se i kandidovao ponovo samo kako bi olakšao proceduru promene dokumentacije fakulteta, koju izmena naziva nosi, a da mu ne pada na pamet da na ovaj način produži svoje rukovođenje fakultetom. Zato je ekipi „Politike” i naglasio da je Savet fakulteta nedavno doneo odluku da i ovaj novi mandat, u koji su ga izabrali sredinom meseca, traje do 1. oktobra 2024, do kad bi mu trajalo i ranije angažovanje. Profesori koji su pisali našoj redakciji, međutim, sumnjajući u to, ističu da u odluci Saveta o raspisivanju konkursa nigde ne stoji kada bi najnoviji dekanski mandat započeo, a kada se završio, već da nedvosmisleno piše da je konkurs raspisan za pun trogodišnji mandat.

– Zbog toga smo dekana Mandića pitali na sednici Nastavno-naučnog veća kada počinje njegov trogodišnji mandat i tada je kao tačan datum naveo 12. decembar, što znači da će on da traje do 12. decembra 2025. godine. Budući da je posle stupanja na snagu novog Zakona o visokom obrazovanju na sadašnjoj dekanskoj poziciji od 1. oktobra 2018. godine i da ima pravo na dva puna trogodišnja mandata, dakle, do 1. oktobra 2024, preuzimanjem ovog novog mandata profesor Mandić bi prekoračio zakonski okvir za nešto više od godinu i dva meseca – upozoravaju pobunjeni profesori Učiteljskog fakulteta.

Smatraju i da nije u pravu „Politikin” izvor iz uprave Beogradskog univerziteta kada ukazuje da bi „konačnu reč o ovoj specifičnoj situaciji trebalo da kaže Ministarstvo prosvete”. Tvrde da Ministarstvo prosvete može jedino da iznese mišljenje, koje po zakonu nije obavezujuće, a da konačnu reč mogu da daju samo Odbor za statutarna pitanja, kao telo UB koje donosi Statut univerziteta, i Narodna skupština, koja je usvojila Zakon o visokom obrazovanju.

Oni ne odustaju od namere da se ispita da li je dekan Mandić prekršio zakon, uz napomenu da veruju da će se svi procesi koji predstoje odvijati uz poštovanje utvrđenih akademskih normi.

Svoj sud o ovoj specifičnoj situaciji za „Politiku” izneo je i bivši rektor UB, profesor emeritus dr Branko Kovačević, naglasivši da postoji zakon u kome jasno piše da dekani mogu da budu birani za dva mandata.

– Sramota je da se članovi akademske zajednice tako neetički igraju sa zakonom. Odustajanje od nove kandidature je pitanje morala i poruke koju šalju akademskoj zajednici i mladima koji su deo nje – naglasio je Kovačević i dodao da je on odustao od svog drugog dekanskog mandata na Elektrotehničkom fakultetu, na koji se vratio sa rektorske funkcije, jer je smatrao da je bilo dosta rukovođenja.

Na pitanje da li se ovo računa kao Mandićev drugi ili treći dekanski mandat, po novom zakonu, koje smo uputili prof. dr Dejanu Filipoviću, prorektoru za nastavu UB, on je odgovorio da ni sam ne zna, da Rektorat zasad nema stav o tome.

– Dosad smo razgovarali sa dekanom Učiteljskog fakulteta i drugom zainteresovanom stranom. Rekli su da će poslati zvaničan dopis i Rektoratu i Ministarstvu prosvete radi tumačenja da li je dekan Mandić u drugom ili trećem mandatu, tako da se zasad nećemo izjašnjavati, čekamo da vidimo šta će reći predstavnici ministarstva – objasnio je Filipović.

https://www.politika.rs/sr/clanak/530674/uciteljski-fakultet-reizbor-dekan-profesori

Dodajte komentar