SR EN

Na Stanford listi 15 kragujevačkih naučnika

Objavljeno: 28. 02. 2023.

Po oceni organizacije „Tajms hajer edukejšen”, koja od 2004. vrednuje rad najuticajnijih naučnoobrazovnih ustanova u svetu, Univerzitet u Kragujevcu je najbolji srpski univerzitet u 2022. godini. Među 1.800 univerziteta koje boduje THE, Kragujevački univerzitet je svrstan u grupu visokoškolskih ustanova koje se nalaze između 501. i 600. mesta.

THE vrednuje rad u oblastima nastave, istraživanja, prenosa znanja i međunarodne perspektive, a Univerzitet u Kragujevcu je već četiri godine visoko pozicioniran i na Šangajskoj listi 500 najboljih univerziteta, na kojoj se, pre svih zahvaljujući profesorima matematike i istraživačima na polju kliničke medicine, nalazi između 201. i 300. mesta.

Najbolji kragujevački profesori zauzimaju visoke pozicije i na Stanford listi, koja vrednuje rad dva posto najboljih svetskih naučnika, odnosno 100.000 istraživača raspoređenih u 22 naučne oblasti.

Na Stanford listi, koju pravi Univerzitet Stanford u Kaliforniji, nalazi se 15 profesora Kragujevačkog univerziteta. Sa Prirodno-matematičkog fakulteta dolaze profesori Ivan Gutman, Boris Furtula, Branislav Ranković, Marijana Kosanić i Svetislav Savović, a na Fakultetu medicinskih nauka nastavu drže profesori Mihajlo Jakovljević, Vladislav Volarević, Milena Ilić, Vladimir Jurišić, Branislav Jeremić i Slobodan Janković. Na Stanford listi su i Vladimir Stojanović sa Fakulteta za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu, te Zoran Marković sa Instituta za informacione tehnologije.

Takođe, na Stanford listi je i i rektor Kragujevačkog univerziteta Nenad Filipović, kao i njegov pokojni kolega sa Fakulteta inženjerskih nauka Milorad Bojić. Univerzitet Stanford vrednuje pojedinačna naučna dostignuća, pre svega broj samostalnih naučnih radova i citiranost pojedinih istraživača koji se nalaze na čelu naučnih timova.

Profesori Gutman, Jeremić, Jakovljević, Janković i Bojić svrstani su na Stanford listu i po ukupnom karijernom učinku, kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom nivou.

– Doprinos naših profesora svetskoj nauci plod je i sveukupnog ambijenta na Univerzitetu u Kragujevcu. Tu plodotvornu klimu koju godinama stvaramo karakteriše težnja kao stvaranju još boljih uslova za naučnoistraživački i inovativni rad na svim fakultetima – kaže za „Politiku” rektor Filipović.

Kragujevački univerzitet nedavno je dobio i Erazmus povelju koju za učinak na polju međunarodne saradnje dodeljuje Evropska komisija. Povelja važi do 2027. godine i predstavlja svojevrsnu potvrdu za ostvarene rezultate na polju saradnje sa naučnoobrazovnim ustanovama u svetu. Za angažman u ovoj ovlasti Kragujevački univerzitet je od Evropske komisije dobio maksimalnih 100 bodova.

– Kragujevački univerzitet je važan deo mreže najboljih svetskih univerziteta i trudi se da dostojno reprezentuje nacionalna dostignuća. Posebnu pažnju posvećujemo razvoju mladih istraživača kojima rešavamo i stambena pitanja, uz pomoć države sa kojom radimo na završetku centara izvrsnosti sa bankom matičnih ćelija. Objekat bi trebalo da bude gotov do leta, posle čega predstoji nabavka opreme – navodi rektor Filipović.

Univerzitet u Kragujevcu, osnovan 1976. godine, danas čini 12 fakulteta na kojima studira oko 20. 000 studenata, a važan deo ove naučne ustanove su Institut za informacione tehnologije i Univerzitetska biblioteka.

https://www.politika.rs/sr/clanak/540104/stanford-naucnici-kragujevac-nauka-doprinos-univerzitet

Dodajte komentar