SR EN

Fakultet bezbednosti dobio nacionalni centar za proučavanje rizika

Objavljeno: 27. 02. 2023.

Fakultet bezbednosti Univerziteta u Beogradu ovih dana nabavio je pet softverskih programa koji će im omogućiti otvaranje jedinstvenog Nacionalnog simulacionog centra za proučavanje bezbednosnih rizika, kakav dosada nije postojao u našoj zemlji. To za „Politiku” otkriva dekan ove visokoškolske ustanove prof. dr Vladimir Cvetković i dodaje da će od kraja meseca početi da obučavaju razne stručnjake koji su zainteresovani za ovu oblast, sa kojima fakultet potpiše ugovore.

Navodi i da će to uglavnom biti doktorandi sa ovdašnjih univerziteta, ali i profesionalci iz državnog bezbednosnog, vojnog i policijskog sistema. Ovaj centar biće mesto susreta stručnjaka iz nauke i prakse bezbednosnog menadžmenta. Predstavljaće bazu za naučna istraživanja, obuke, razvoj i unapređenje ekspertskih znanja i veština i, uz pomenute softvere, biće opremljen najsavremenijim uređajima i aplikacijama.

Uprkos tome što Fakultet bezbednosti koristi deo prostorija Vojne akademije na Banjici, dekan Cvetković otkriva da su Nacionalni simulacioni centar za proučavanje bezbednosnih rizika uredili u glavnoj fakultetskoj zgradi u beogradskoj Ulici gospodara Vučića.

– Obuke, kojima želimo doprineti podizanju bezbednosne spremnosti zemlje, biće besplatne. Obuhvataće simulacije raznih bezbednosnih ugrožavanja: vojnih, industrijskih katastrofa, pretnje nacionalnom identitetu... Ništa slično ovom centru ne postoji u našoj zemlji, jer niko nema toliko programa ove vrste na jednom mestu. Krajnja ideja je da uvežemo sve centre u Srbiji koji su nam po nečemu slični – pojašnjava Vladimir Cvetković.

Naglašava da će se centar razvijati u okviru projekta Fonda za nauku Republike Srbije, koji su dobili u okviru Programa Ideje i da će njegova realizacija trajati još dve godine. U konkurenciji ukupno 917 projekata koji su se prijavili na Program Ideje, Fakultet bezbednosti je ušao u uži izbor od svega 105 projekata koji će biti finansirani. Naziv njihovog projekta je „Upravljanje novim bezbednosnim rizicima – istraživanje i razvoj simulacija” i njime rukovodi prof. dr Petar Stanojević. Okupio je tim istraživača iz oblasti nauka bezbednosti, sociologije politike, prava, kriminalistike, studija odbrane i tehničkih nauka sa zadatkom da se kvalitativno oceni trenutno stanje upravljanja novim bezbednosnim rizicima na nacionalnom nivou i nivou velikih korporacija. Na fakultetu ističu da će kroz ovaj projekat biti istraženi kvalitet i primenljivost postojećih zakonskih rešenja u oblasti bezbednosti. Ali i utvrđeni strateški, organizacioni, logistički, pravni i obrazovni mehanizmi za dostizanje željenog nivoa bezbednosti u Srbiji, sve u svetlu standarda, propisa i dobrih praksi Evropske unije.

Senat UB prihvatio ideju o spomeniku kralju Milanu

Dekan Fakulteta bezbednosti, Vladimir Cvetković, otkriva za naš list da je Senat Univerziteta u Beogradu prihvatio ideju te visokoškolske ustanove da u glavnom gradu bude podignut spomenik prvom novovekovnom srpskom kralju Milanu Obrenoviću. Njihovu inicijativu zatim su, kaže, podržali i predstavnici Vojne akademije u Beogradu.

– Naša ideja se začela pred samu pandemiju kovida 19, ali su njeno predlaganje odložile nedaće koje je donela zaraza. Sednica Senata koja je ove sedmice održana kod nas na fakultetu bila je prilika da to i konačno iznesemo u javnost, a uskoro ćemo uputiti i zvaničan predlog nadležnim organima u gradu Beogradu i Republici Srbiji – otkriva dekan Cvetković.

https://www.politika.rs/sr/clanak/539661/fakultet-bezbednost-rizik

 

 

 

 

Dodajte komentar