SR EN

CGO: Dokazano da je Lakićević Đuranović plagirala rad, očekujemo osuđujuću presudu

Objavljeno: 15. 09. 2021.

Centar za građansko obrazovanje je s pažnjom ispratio završne riječi u postupku koji se vodi protiv optužene Bojane Lakićević Đuranović, a zbog sumnje da je neovlašćeno preuzela dijelove specijalističkog rada studenta Đorđija Drinčića, koje je kasnije u zasebnom naučnom radu predstavila kao svoje.

“Raduje nas što je ovaj postupak, nakon gotovo dvije godine, priveden kraju. Podsjećamo da je obilježen i brojnim odlaganjima na zahtjev odbrane, pa se i na na iznošenje završnih riječi čekalo duže od šest mjeseci”, navela je ova NVO na Tviteru.

S obzirom na činjenice utvrđene u dokaznom postupku, očekuju osuđujuću presudu protiv Lakićević Đuranović.

“Ističemo značaj ovog postupka i odluke koja slijedi, radi uspostavljanja sudske prakse,  jer je prvi u Crnoj Gori vođen po optužnici za ovo krivično djelo”, ističe CGO.

Podsjećaju i da je ODT u Podgorici nedavno podnijelo još jedan optužni prijedlog protiv Lakićević Đuranović zbog sumnje na izvršenje istog krivičnog djela u kvalifikovanom obliku, a po prijavi CGO.

“Postupak koji je pred okončanjem, ali i onaj koji treba da počne, naglasili su značaj akademske čestitosti, odnosno nedostatak iste. CGO će kao i do sada raditi na praćenju i prevenciji ovakvih slučajeva, a pozivamo i Univerzitet da se u taj proces aktivno uključi”, poručuje ova NVO.

https://m.cdm.me/hronika/cgo-dokazano-da-je-lakicevic-duranovic-plagirala-rad-ocekujemo-osudujucu-presudu/