SR EN

Bolji od Zagreba: Sveučilište u Splitu u među tisuću najboljih

Objavljeno: 12. 09. 2017.

Sveučilište u Splitu prošli je tjedan prvi put dospjelo na listu The Times Higher Education World University (THE) tisuću najboljih u svijetu.

To je, uz tzv. šangajsku listu (The Academic Ranking of World Universities) i QS (Quacquarelli Symonds), najetabliranija ljestvica svjetskih sveučilišta. Iako se ne nalaze u svjetskom vrhu, ovo je popriličan uspjeh jer domaće obrazovne ustanove donedavno nisu uopće bile značajne u svjetskim rangiranjima.

THE je organizacija koja djeluje pod okriljem britanskog časopisa The Times i već pet desetljeća se bavi analizom uspješnosti i kvalitete sveučilišta na svim kontinentima.

Sveučilište u Splitu s oko 20.000 studenata rangirano je na ovoj ljestvici između 501. i 600. mjesta, a zagrebačko u grupi od 800. do 1000. najboljeg svjetskog sveučilišta.

- Od nas su tražili službenu dokumentaciju koja se odnosi na određene brojke, primjerice ukupni broj studenata, podjela studenata prema određenim područjima, karakteristike studijskih programa, dohodak i slično, sve ostalo oni analiziraju sami te uspoređuju s općedostupnim podacima, npr. znanstvenom produktivnošću, citiranosti, suradnji naših znanstvenika sa stranima - istaknuo je dr. Alen Soldo, prorektor Sveučilišta u Splitu za znanost i međunarodnu suradnju.

- Ova lista prema svojoj reputaciji spada u tri najvažnije liste izvrsnih sveučilišta, a nama je cilj biti vidljiv na svim ljestvicama koje rangiraju sveučilišta i stalno napredovati. Značaj ove liste je i u tome što su točno detektirali neke naše nedostatke kojih smo i sami svjesni te već radimo na njima. Primjerice, nedostaje nam veća internacionalizacija, pa već imamo plan za privlačenje stranih studenata - kazao je dr. Soldo. Sa Sveučilišta u Splitu ističu kako napreduju, iako se konstantno bore sa zanemarivanjem države i nedovoljnim ulaganjima.

- Naši političari moraju shvatiti ono što su najnaprednije zemlje odavno učinile, a to je da ulaganje u znanost i istraživanje jedino može pomoći razvoju neke države, dakako uz jasno postavljene kriterije izvrsnosti. Od nas se stalno traži da budemo uspješniji, ali na način kao da od nekog našeg prvoligaškog nogometnoga kluba tražite da se s trenutačnim igračkim kadrom prošeta Ligom prvaka - poručio je Soldo.

Prof. dr. sc. Jasmina Havranek, ravnateljica Agencija za znanosti i visoko obrazovanje, ističe kako uvrštavanje sveučilišta na ovakve liste zasigurno doprinosi njihovoj prepoznatljivosti i imidžu, a time i snažnijem interesu stranih studenata i istraživača.

- Neke države su se strateški opredijelile za to da ulože određena sredstva kako bi se njihova sveučilišta bolje plasirala na međunarodnom ljestvicama, što je bio slučaj u Rusiji i Kini. Iako pomalo kontroverzno, osobito u pogledu metodoloških aspekata, rangiranje je danas vrlo popularno – ističu iz agencije.

 

https://www.24sata.hr/news/bolji-od-zagreba-sveuciliste-u-splitu-u-me-u-tisucu-najboljih-539553

Dodajte komentar