SR EN

Akademski nesporazumi na Arhitektonskom fakultetu

Objavljeno: 25. 12. 2022.

Hladni rat prof. dr Dragane Vasiljević Tomić i rukovodstva fakulteta završiće se ako ne njenim izborom u zvanje redovnog profesora, onda verovatno u martu, istekom ugovora o radu

O izboru profesorke dr Dragane Vasiljević Tomić u zvanje redovnog profesora na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu glasaće se sutra – i to drugi put za dve godine. Jedna uobičajena akademska procedura pretvorena je u rat u kojem gotovo da ništa više nije akademsko. Posle prvog neuspešnog izbora, usledila je baražna vatra u kojoj su obe strane, i profesorka i rukovodstvo fakulteta, međusobno razmenili teške optužbe. Dok je profesorka optužila nadređene za nepošten rad, favorizovanje drugog kandidata, čelnici su joj sporili akademsko i kolegijalno ponašanje, spočitavali pritisak na komisiju uoči izbora.

U ovom ratu profesorka se obraćala gotovo svim instancama – Senatu, bivšoj rektorki, resornom ministarstvu, Etičkoj komisiji Beogradskog univerziteta, univerzitetskom Ombudsmanu, Komisiji za izbor nastavnika, zaštitniku građana… Akademski hladni rat završiće se ako ne ranije i ako ne izborom Dragane Vasiljević Tomić u redovnog profesora, onda u martu, verovatno njenim gubitkom posla.

– Sve ukazuje da će scenario biti takav i da ću nakon 28 godina rada na ovom fakultetu, od kojih sam 14 provela u zvanju vanrednog profesora na Departmanu za arhitektonsko projektovanje, ostati bez posla početkom godine, kada mi ističe ugovor. Prvi put sam se 2019. prijavila na javni konkurs, ali je komisija za izbor utvrdila da ne ispunjavam uslove ne uvaživši moje reference. S druge strane, favorizovali su mog protivkandidata, čije su ukoričene zakone iz „Službenog glasnika” ocenili kao autorsko delo. Obratila sam se Senatu UB, koji je dva puta vraćao odluku i tražio ravnopravan odnos prema svim kandidatima. Ubrzo je ista komisija donela istu odluku koju je i Senat prihvatio. Nakon toga, optužena sam od rukovodstva fakulteta da sam imala nameru da ostavim koleginicu bez posla, jer je „konkurs bio raspisan za nju”, oduzet mi je obavezan predmet na master studijama, na kojima sam predavala četiri godine – objašnjava profesorka Dragana Vasiljević Tomić kako je sve počelo i dodaje da je potom žalbe uputila na adresu matične ustanove, ali i da se obratila tadašnjoj rektorki Ivanki Popović, resornom ministarstvu…

Međutim, na koja god vrata da je kucala, kaže, osećala se kao Kafkin junak Jozef K. Rašomonijada o ovom neizboru nastavljena je i u medijima. Zbog diskvalifikacija koje je tadašnji dekan Vladan Đokić izneo u jednim dnevnim novinama na račun koleginice, ali i priznanja da je javni konkurs ipak bio rezervisan za drugog kandidata, Dragana Vasiljević Tomić se obratila i Odboru za profesionalnu etiku. Međutim, hladan tuš stigao je i sa najviše istance univerziteta koja odlučuje o neetičkom ponašanju.

– Zašto se Etička komisija fakulteta oglasila nenadležnom bez upuštanja u meritum predmetnog zahteva – dodaje naša sagovornica.

U međuvremenu je Vladan Đokić postao rektor Beogradskog univerziteta, a na čelo fakulteta došao je Vladimir Lojanica. Međutim, u slučaju profesorke Vasiljević Tomić ništa se nije promenilo. Nakon što je petočlana Komisija za izbor nastavnika, kojoj je Nastavno-naučno veće Arhitektonskog fakulteta poverilo ovaj posao, potvrdila njenu stručnost, odbijen je predlog o izboru u zvanje redovnog profesora.

Naša sagovornica ukazuje i na neravnopravan položaj profesorki na ovom fakultetu, što pokazuje i lista onih koje su poslednjih godina napustile ovu visokoškolsku ustanovu. A na to su, kako je ukazao u autorskom tekstu čuveni profesor Miloš Perović, bile primorane dr Nataša Teofilović, dr Ružica Božović Stamenović, dr Dragana Ćorović, dr Jelena Živančević i dr Ljiljana Blagojević.

Kako na slučaj profesorke Dragane Vasiljević Tomić gleda dekan Vladimir Lojanica i koje su stručne zamerke na njen rad nismo uspeli da saznamo. U kratkom telefonskom razgovoru, Lojanica je odbio da odgovara na pitanja novinara „Politike” i sugerisao nam je da se ne bavimo ovom temom, tvrdivši da nemamo sve podatke. Na molbu da nam dostavi ono što smatra važnim za razumevanje ovog slučaja, kratko je rekao:

– Pozovite se na pristup informacija od javnog značaja. Našim službama je trenutno isteklo radno vreme – kazao je Lojanica u petak oko tri po podne.

https://www.politika.rs/sr/clanak/530267/arhitektonski-fakultet-dragana-vasiljevic-tomic-izbor-zvanje

Dodajte komentar