SR EN

DRUŠTVENI I LIČNI IZAZOVI TOKOM PANDEMIJE COVID-19

Objavljeno: 13. 09. 2021.

Fakultet za pravne i poslovne studije dr Lazar Vrkatić

sa zadovoljstvom Vas poziva na Međunarodni naučni skup

DRUŠTVENI I LIČNI IZAZOVI TOKOM PANDEMIJE COVID-19

koji će biti održan 25. i 26. 11. 2021. godine. Postupajući u skladu sa jednim od izazova ove pandemije, konferencija će biti održana onlajn – putem portala našeg fakulteta.

Pandemija, s kojom se borimo više od godinu dana, postala je neminovnost svih životnih oblasti, donoseći brojne akutne nedaće. Pokrenula je, takođe, mnoge procese, čije se posledice vide u sadašnjem trenutku, a koje će biti prisutne kako u bliskoj, tako i u daljoj budućnosti. Pandemija je pokrenula čovečanstvo, koje se našlo pred brojnim izazovima: borba s virusom, funkcionisanje zdravstvenih sistema, promene paradigmi školovanja i poslovanja, promene u jeziku i kulturi, ekonomske posledice po pojedinca, institucije i čitave zajednice; povećani su zahtevi za psihološkom podrškom usled bolesti, straha, brojnih velikih promena; redefinisani su pravni i društveni okviri u kojima se novi načini života odvijaju i još dosta toga. Postavljaju se brojna pitanja i traže adekvatni odgovori, koji će pomoći svim uzrasnim grupama, profesijama, zajednicama i pojedincima da prebrode posledice pandemije na najbolji mogući način, doprinoseći tako kvalitetnijem životu i radu.

Smatramo da naučni skup koji organizujemo može doprineti u velikoj meri ovom opštem cilju. Stoga Vas pozivamo da svojim učešćem u konferenciji doprinesete sagledavanju novonastale situacije i diskusiji o mogućim rešenjima. Pozivamo Vas da prezentujete svoj rad u jednoj od sledećih oblasti:

  • pravo i opšte društvene nauke (istorija, sociologija, filozofija, političke nauke)
  • psihologija
  • jezik i književnost
  • ekonomija
  • bezbednost

 

Imamo veliku čast da prestavimo istanknute profesore i istrživače koji će održati plenarna predavanja na skupu:

 

dr. Momčilo Talijan, redovni profesor u penziji, bivši dekan i dugogodišnji profesor Više škole unutrašnjih poslova iz Beograda, za oblast bezbednost i kriminalistika;

dr. Cvetko Andreeski, redovni profesor, dekan državnog Fakulteta za turizam i ugostiteljstvo iz Ohrida, za oblast ekonomije;

dr. Alexander Scott, istraživač i profesor na Engleskom međunarodnom institutu u Šangaju, pri Međunarodnom univerzitetu u Šangaju, za oblast psihologije;

 

dr. Michał Daszkiewicz, docent na Institutu za obrazovanje, Univerzitet u Gdanjsku, iz oblasti jezika, književnosti i obrazovanja;

 

dr Olga Tešović, predsednica Osnovnog suda u Požegi za oblast pravo i opšte društvene nauke.

 

 

Zainteresovani se mogu prijaviti do 01. 10. 2021. godine onlajn http://www.flv.edu.rs/prijava/ s apstraktom između 200 i 500 reči. Programski odbor će prijavljenima potvrditi učešće tri nedelje nakon prijave a najkasnije do 20. 10. 2021. godine. Za učešće na naučnom skupu se ne naplaćuje kotizacija. Maksimalan broj autora na jednom radu je tri. Rok za slanje radova je do 01. 02. 2022. godine (upustvo za autore će biti poslato naknadno).

Zvanični jezici konferencije su srpski (i zvanični jezici bivše SFRJ) i engleski jezik, te se prijava, apstrakt i rad mogu slati na ovim jezicima.

Dodatne informacije možete potražiti na vebsajtu http://nskup.flv.edu.rs/, ili nas možete kontaktirati putem mejla conference.flv2021@flv.edu.rs .

Molimo Vas da ovaj poziv prosledite svima za koje smatrate da bi mogli biti zainteresovani.

Uz srdačne pozdrave, očekujemo Vaš doprinos naučnom skupu,